Przepis na prawdziwe wietnamskie sajgonki z mięsem – Nem.

Jak zrobić idealne sajgonki? Mieszkając w Wietnamie spróbowałem niezliczone ilości „Nem”. Receptura przekazana przez babcię mojej żony, Linh, zdeklasowała pozostałe. Przedstawiam Wam przepyszny przepis na autentyczne wietnamskie sajgonki, prosto z górskiej prowincji Tuyên Quang.

Sekret Nem #1 – Składniki

Z podanej ilości składników wyjdzie Wam około 15-20 sajgonek.

Sajgonki – farsz

  • 400 g bardzo drobno mielonego mięsa z brzucha wieprzowego ( UWAGA! w Polsce boczek może być za tłusty – można użyć wówczas biodrówki, lub karkówki)
  • 50 g makaronu z maranty trzcinowej – tu znalazłem idealny, błędnie opisany, jako sojowy (ewentualnie możesz zastąpić zwykłym makaronem sojowym)
  • 20 g suszonych grzybów mun + opcjonalnie 10 g suszonych grzybów shiitake
  • 50 g świeżych kiełków fasoli mung
  • 50 g świeżego szczypiorku
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • mała cebula szalotka
  • kalarepa
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy MSG umami
  • pieprz i sól
  • + 20 sztuk papieru ryżowego i ocet ryżowy do zwijania
  • + 300 ml oleju roślinnego do smażenia

Sos do sajgonek – składniki

  • malutka główka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 3-5 łyżek sosu rybnego
  • 3-5 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 limonki
  • szczypta pieprzu

Sekret #2 – przygotowanie farszu

Zawartość farszu sajgonek jest tak samo ważna, jak jego konsystencja. Bardzo ważne jest drobne zmielenie mięsa oraz posiekanie pozostałych składników na rozmiar wielkość główki od zapałki.

Sposób siekania warzyw

Przepis na farsz do sajgonek

  1. Zalej suszone grzyby mun i shiitake ciepłą wodą na 10 minut. Odcedź.
  2. Zalej makaron ciepłą wodą na 5 minut i odcedź. Celowo nie piszę gorącą – mamy go wyłącznie zmiękczyć, a nie ugotować.
  3. Obierz marchewkę, kalarepę i cebule.
  4. Przygotuj garnek, które pomieści wszystkie składniki i umieść w nim bardzo drobno zmielone mięso wieprzowe.
  5. Bardzo drobno posiekaj i dodaj do garnka (wielkość około główki od zapałki):
    1. Marchewkę
    2. Kalarepę
    3. Cebulę
    4. Cebulę szalotkę
    5. Kiełki fasoli mung
    6. Odcedzone grzyby mun i shiitake
    7. Szczypiorek
  6. Odcedzony makaron pokrój na około 1 cm kawałki i również dodaj go do naczynia z farszem.
  7. Wbij do garnka surowe jajko. Dodaj 1/2 łyżeczki przyprawy MSG, całą łyżeczkę pieprzu i 1/4 łyżeczki soli.
  8. Dokładnie wymieszaj całość pałeczkami. Osiągniesz tym inną konsystencję, niż mieszając łyżką.
Pokrojony makaron
Farsz w trakcie przygotowania

Jak zwijać sajgonki?

Pytanie jak zwijać sajgonki, to chyba najbardziej przerażająca część przygotowania Nem. Poniżej prezentuje odpowiedź, zarówno pisemne, jak i w formacie video.

  1. Ułóż papier ryżowy na płaskiej powierzchni. Umocz dłoń w occie ryżowym i lekko zwilż nią papier. Ocet ryżowy nada sajgonkom większej chrupkości po usmażeniu.
  2. Obróć papier o 180 stopni, tak by wilgotna strona była skierowana ku dołowi.
  3. Umieść porcję mięsa (ilość mniej więcej taka, jak zmieści Ci się w zaciśniętej dłoni) na krawędzi papieru. Uformuj ją w podłużny kształt.
  4. Zacznij zwijać farsz w papierze, aż dojdziesz do około 60% długości papieru. Ważne, by farsz, był ciasno ściśnięty.
  5. Fragmenty papieru, które nie zawierają farszu zagnij do środka sajgonki. Dokończ zwijanie.

Znacznie łatwiej będzie Ci zrozumieć, jak prosty jest to proces, gdy obejrzysz poniższe, krótkie wideo.

Smażenie Nem

  1. Wlej na patelnie około 300 ml dowolnego oleju roślinnego i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
  2. Utrzymuj średni ogień w trakcie smażenia. Elektryczną kuchenkę Linh ustawia na około 4-6.
  3. Umieść sajgonki w oleju i regularnie obracaj, by się nie przypaliły. Średni czas usmażenia to około 5-7 minut. Gdy osiągną brązowo-złocisty kolor zdejmij je z patelni.
Czas smażenia to około 5-7 minut.
Smaż, aż sajgonki osiągną brązowo-złoty kolor.

Przepis na sos do sajgonek

Sajgonki już czekają gorące, byś wsunął je w siebie. Pora na ostatni element, czyli wietnamski sos do nem.

  1. Obierz główkę czosnku i drobno posiekaj ząbki. Wsadź je do miski.
  2. Drobno posiekaj 2 papryczki chilli, dodaj je do czosnku.
  3. Do miski dodaj
    1. 5 łyżek sosu rybnego
    2. 5 łyżek wody
    3. Łyżkę cukru
    4. Sok wyciśnięty z połowy limonki
    5. Szczyptę pieprzu
  4. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!
Sos w trakcie produkcji 🙂
Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy Linh TUTAJ!

About the author

Josyn

Cześć! Jestem iluzjonistą, który przyjechał do Wietnamu, poznał lokalną dziewczynę i postanowił tu zamieszkać na stałe.
Z radością pokaże Ci kraj od środka! Na blogu poznasz wietnamskie atrakcje, kulturę, ludzi i zobaczysz, jak rozkręcam tu biznes od zera.

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *