Wietnamska kuchnia Linh: Cukinia faszerowana wieprzowiną i krewetkami – przepis.

Dziś przygotujemy danie, które nie jest tradycyjnym daniem wietnamskim, przez co nie posiada cool brzmiącej nazwy. Mieści się ono w kanonie azjatyckich smaków i niejednokrotnie gości na lokalnych stołach. Z pozoru podobne do naszych gołąbków, lub faszerowanej papryki – w praktyce prezentuje się o wiele egzotyczniej – zarówno dla oczu, jak i kubków smakowych. Przed Wami – cukinia faszerowana wieprzowiną, krewetkami i sosem sojowym, gotowana na parze.

Składniki:

  • 1 duża i długa cukinia
  • 350 – 400 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 350 – 400 gramów krewetek
  • 1 jajko
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • pieprz i sól
  • umami (glutaminian sodu) – opcjonalnie

Przepis na faszerowaną cukinię po wietnamsku.

1. Umyj krewetki. Obierz z pancerza i usuń brud ze środka (robiąc nacięcie wzdłuż „kręgosłupa”).

2. Umyj cukinię i pokrój na 4-5 cm kawałki. Usuń łyżką środek z każdej części, zostawiając dno, by uformować coś na kształt kubeczków dyniowych.

3. Wieprzowe mięso mielone posiekaj nożem, by było jeszcze drobniejsze.

4. Odłóż na bok ilość krewetek odpowiadającą liczbie kubeczków z cukinii. Resztę bardzo drobno posiekaj.

5. Umieść w misce mięso wieprzowe, posiekane krewetki, jajko, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżki sosu rybnego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i opcjonalnie 1/2 łyżki glutaminianu sodu. Wszystko dokładnie wymieszaj używając pałeczek.

6. Wypchaj farszem zielone kubeczki po brzegi!

7. Przygotuj garnek do gotowania na parze – zgodnie z instrukcją na zdjęciach.

Na spodzie garnka umieść mały talerzyk i zalej go wodą.
Na mniejszym talerzu połóż większy, zostawiając przestrzeń po bokach na parowanie wody. Ułóż na nim faszerowane cukinie. Przykryj garnek pokrywką.

8. Od momentu zagotowania wody, gotuj na parze faszerowane cukinie przez 5-7 minut. Następnie otwórz garnek i na wierzchu każdego kubeczka umieścić krewetkę oraz wlej do niego po łyżce sosu sojowego. Zamknij garnek i gotuj przez kolejne 7 minut.

9. Wyjmij kubeczki i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Witaj w krainie azjatyckich smaków. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + piętnaście =